Fakültemizden 3 Kalıcı Eser Daha

Akademik personellerimiz başta olmak üzere öğrencilerimiz ve teknik personellerimizin emekleriyle kurulan Kapalıdevre Alabalık Yavru Üretim Tesisimiz, Akvaryum Balıkları Üretim Tesisimiz ve Fakülte Kütüphanemizin açılışı Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin BABAŞ, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin Ayan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, Üniversitemiz Dekanları, Akademisyenler ve Öğrencilerin katılımlarıyla Fakültemizde yapıldı.

Açılış konuşmalarında Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, “40 yıllık hizmet hayatımın son gününe gelerek beni çok mutlu ettiniz. Üç birimi açmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Birinci birimimiz kütüphanedir. İkinci birimimiz ise, Yavru Üretim ve Araştırmalarını yapmak için tasarlanan Kuluçkahane ve üçüncü birim ise Süs Balıkları Üretim Merkezidir. Biliyorsunuz insanların iç organlarının gıdaya ihtiyaçları vardır. Bunların birincisi beyindir, gıdası ilimdir, bilgidir, fikirdir, kaynağı ise kitaplardır. İkinci organları mideleridir, bunun gıdası ise tüm organik maddelerdir. Yani ettir, süttür, yumurtadır, balıktır. Üçüncü organları ise kalptir, bunun gıdası ise imandır, inançtır, sevgidir, huzur veren her şeydir, güzel manzaraları, süs kuşlarını, süs balıklarını temaşa etmektir. Bu üç organın aralarında yollar vardır. Mide ile kalp arasında yol vardır. Atalarımız “aç insan imanını yer” demişlerdir. Buna misal olarak da eski Arapların helvadan yapmış oldukları putları acıktıkları zaman yedikleri gösterilmektedir. Mide ile beyin arasında yol vardır. Üstat Necip Fazıl “ ihtilaller ideolojilerini beyinlerden, istismarlarını ise midelerinden alırlar” demişlerdir. İşte bu gün bu üç organa da gıda kaynaklığı yapacak birimlere kavuşmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Desteklerinden dolayı herkese teşekkür ederim” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, yaptığı konuşmasında açılan birimler hakkında bilgiler vererek üretim ve araştırma ünitelerinin açılmasında katkı veren fakülte dekanına, dekan yardımcılarına, Akademisyenlere, fakülte çalışanlarına ve öğrencilere teşekkür ederek; “Kapalı devre sistemi ile yıllık 2 yüz bin civarında balık üretecek olan tesisimizde hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşayabilen balıklarımızın Kastamonu’ya ve bölgeye modern bir şekilde dağılımı yapılacaktır. Sıcak, soğuk ve ılık balık üretimine uygun olarak dizayn edilmiş olan üretim ünitemiz tamamen kapalı devre sistemle çalışacaktır. Su parametreleri devamlı kayıt altına alınacaktır. Sistem bu hali ile bölge üreticilerine çiftçilerine, yetiştiricilere model olma ve yavru üretme manasında da önemli bir vazifeyi yerine getirmiş olacaktır. Tabi sistemin önemli başka bir özelliği, tamamen dizaynı, tasarımı, işçiliği ile su ürünleri fakültemize aittir. Mevcut piyasa şartlarının üçte birine mal edilmiştir” şeklinde konuştu.

Akvaryum balıklarının özelliklerinden bahseden Sayın Rektörümüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Akvaryum ve süs balıkları oldukça pahalıdır dolayısıyla ile akvaryum balıkları üretim ve araştırma ünitemiz ile maliyet bakımından da artık İstanbul’a bağımlılığı azaltacağız. Ünitemiz 48 adet akvaryum ve yıllık yüz bin akvaryum balık üretimi imkanına sahiptir bir düzenlemedir. Ayrıca 3lü setler halinde her blok ayrı bir deneme ünitesi olarak kullanılmaktadır. Üretim haricinde araştırma yapmaya da imkan tanımaktadır. Zaten bizim üretim yaptığımız birimlerde de araştırma ön plandadır.2016 yılı itibari ile de üretilen yavrularımız halkın teminine sunulacaktır. Bölge üreticilerine yavru ve damızlık temini yapılacaktır. Bu ünitenin dizaynı da yine fakültemize aittir.”

Açılışı yapılan fakülte kütüphanesinin teşrifinin hayırseverlerin kitap bağışı ile teşrifatının yapıldığını belirten Rektör Aydın; “Kütüphanemiz küçük bir kütüphane. Fakülte öğrencileri dışında üniversitemizin diğer öğrencilerinin de yararlanabilecekleri ve kullanılabilecek hem bir kütüphane hem de bir etüt merkezi olarak kullanılacaktır” dedi.

Yapılan Konuşmaların ardından açılışları yapılan tesislerimiz faaliyete geçirildi. Daha sonra yapılan ikramlarla program son buldu.